WEL OF NIET TEKENEN?

Als deelnemer van Popsport of het Popsport Network sta je aan het begin van je muzikale carrière. Je publiceert toffe (video)content, rockt op het podium en misschien staat je eerste single inmiddels op Spotify. Labels, boekers, managers en andere organisaties in de muziekindustrie zijn altijd op zoek naar jonge talenten om mee samen te werken, zoals jij! Heel veel van het werk dat deze partijen voor je kunnen doen, zul jij in het begin van je carrière zelf uitvoeren. Krijg je een contract aangeboden? Mega gaaf! Maar ook opletten geblazen: het is onwijs belangrijk dat jij een partij voor je hebt die past bij jouw wensen en doelen. Waar moet je dan op letten? Daar helpen wij je maar al te graag bij!

Neem de tijd

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het is heel belangrijk dat je de persoon tegenover je goed leert kennen voordat jij ergens een handtekening onder zet. Wanneer je samenwerkt met een boeker/manager/label etc. ga je veel tijd samen spenderen. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Voelt het contact goed?
  • Voel ik mezelf op mijn gemak bij de persoon in kwestie?
  • Vertrouw ik deze persoon?
  • Luistert deze persoon of organisatie écht naar mijn doelen en wensen?
  • Heeft de boeker/manager/het label dezelfde visie als ik?

Doe navraag

Wees niet bang om even rond te vragen bij mensen uit de muziekindustrie die je kent en vertrouwt; dat kan een coach zijn, een muziekdocent en natuurlijk jouw regiocoördinator van Popsport. Zoek ook eens artiesten op die al samenwerken met deze partij en ontdek wat hun ervaring is tot nu toe.

Pas op voor ‘exclusief’

Wees op je hoede als in jouw contract het woord ‘exclusief’ staat. Dat betekent namelijk een beperking in je vrijheid, omdat je dan maar met één enkele partij afspraken kunt maken. Bij een manager is exclusiviteit enigszins logisch, maar bij een boeker minder, omdat elke boeker vaak zijn eigen netwerk of regio heeft.

Contractduur

Kijk goed naar de duur van het contract! Je start een samenwerking en weet nooit hoe dat gaat verlopen. Daarom is het belangrijk dat je niet direct een lange contractduur afsluit. Start bijvoorbeeld met een paar maanden proeftijd óf een contractduur van maximaal 1 jaar, zodat je altijd kan stoppen na een relatief korte periode. Wil de partij een contractduur afsluiten van 2 jaar? Zorg dat je dan 100% zeker weet dat de samenwerking een match is. Een contract met een loopduur van meer dan 2 jaar is ongebruikelijk.

Weet wat je tekent

Teken nooit een contract voordat je iedere zin volledig begrijpt. Blijft een onderdeel toch onduidelijk? Vraag door (het liefst op mail/schrift) totdat jij precies begrijpt wat de partij ermee bedoelt.

HOE ZIJN DE
financiën berekend?

In veel contracten wordt er een percentage (vaak tussen 10% en 30%) berekend over jouw inkomsten. Dat is op zich niet heel gek, maar bekijk goed of het gaat om de netto winst of bruto omzet. Je mag in dit laatste geval niet eerst jouw kosten aftrekken en dan het percentage berekenen. Dus als jouw kosten even hoog of zelfs hoger zijn dan jouw omzet, dan maak jij verlies; want jij moet gewoon het contractuele percentage afstaan aan de partij. Zeker als je werkt met merchandise is het heel belangrijk dit in het achterhoofd te hebben en eventueel aan te laten passen.

Extra kosten

Het is niet gebruikelijk dat jij als artiest een extra (maandelijkse) bijdrage betaalt bovenop het percentage dat de tegenpartij krijgt. Niet voor promotionele doeleinden; niet voor boekingen; niet voor uitgevoerde werkzaamheden of bijkomende kosten. Een partij die jou een contract aangaat hoort namelijk alleen te verdienen wanneer jij dat ook doet! Wel zo logisch ?

Wees niet bang en check!

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen, maar krijg je een contract onder je neus geschoven? Doe dan goed onderzoek en laat het contract nakijken door mensen uit de muziekindustrie. Dit kan bij Popsport, door onze fantastische samenwerking met Bureau Brandeis. Zij voeren gratis een contractscan voor jou uit en speuren ze bepalingen op die voor jou als artiest negatief kunnen uitpakken. Bureau Brandeis geeft je dan feedback, zo kun jij goed het proces aangaan met de partij die jou wil laten tekenen!
Zelf wat vooronderzoek doen? Bekijk bijvoorbeeld deze checklist.