IN DE GREENROOM MET..

Tricklebolt

Wij zijn Tricklebolt. Tricklebolt heeft in inmiddels 10 jaar een aantal verschillende formaties gehad. Momenteel zijn dat: Bastian Pen, Daan Pen, Daan Wopereis, Menno Nijen Es en Tim Kampman.
Wij hebben lang lang lang geleden meegedaan aan Popsport. 2014/2015. Destijds begon de band als een classic rock 70’s achtige band, met invloeden van Deep Purple, Led Zeppelin. Door de jaren heen hebben we dat breder getrokken naar een meer psychedelische rocksound met invloeden uit allerlei decennia.

“Ik wil mensen gek maken met

deze show, daarom zijn ze er.”

Wat is jullie het meeste bijgebleven van jullie Popsport-tijd?

Je eerste stap kunnen zetten in een aantal belangrijke Nederlandse Poppodia en een begin maken aan je netwerk met muzikanten. Interessant om meningen te horen over je band van mensen uit hele verschillende hoeken en genres.

Als er iets was wat je aan jezelf in je Popsport-tijd kon vertellen, 
wat zou dat dan zijn?

Heb geduld, neem adviezen aan, maar ga muzikaal altijd je eigen weg in.
De aanhouder wint.

Uit jullie muziek komt duidelijk jullie
liefde voor 70’s rock-‘n-roll naar
voren, waar komt deze voorliefde
vandaan?

Dat is puur toeval geweest! Niemand van ons heeft dat heel erg van huis uit meegekregen. Toen wij pubers waren zaten we simpelweg veel op YouTube, waarbij je met aanbevolen video’s steeds verder en verder ging ontdekken. Iets aan 70’s (maar ook zeker 60’s) muziek zal ons gegrepen hebben. Ik denk de rauwheid en de onbenulligheid. Muzikanten die destijds echt nog veel aan het experimenteren waren met sound en performance. Je hoort aan opnames uit die tijd nog goed hoe ‘luid’ en ‘wild’ het was, iets wat latere decennia wat meer gladgestreken werd. Eigenlijk zijn die 60’s en 70’s een korte tijd waarin ambachtelijk muzikantschap nog in combinatie was met een hele ruwe en luide sound. Best of both worlds!

Daarnaast vindt je uit die tijd veel beelden waarbij Rock muziek echt nog onderdeel was van de jeugd-bewegingen, het heeft iets urgents. Die muziek betekende in die tijd écht heel veel.

Stel je voor, de concertgoden geven je de optie om op jouw droom-venue te spelen, waar zou dat dan zijn? En waarom?

Pfoe… die nieuwe Sphere in Vegas lijkt me wel echt magisch, oneindige mogelijkheden..
Op een realistischer level: de grote zaal van Paradiso.
Daar gaan we gelukkig komend zomer ook spelen, op 1 juli als support van de grote Amerikaanse alt-rock band Jane’s Addiction!

“Heb geduld, neem adviezen aan,

maar ga muzikaal altijd je eigen weg.”

Waar komt de naam Tricklebolt eigenlijk vandaan?

Na een bandwisseling en een inschrijving voor een lokale bandwedstrijd moest er halsoverkop snel een nieuwe naam komen. Toen is zanger Bastian in de boekenkast gaan graaien. Daar lag een vertaling van Stuart Little, over dat pratende muisje. In het Nederlands vertaald door Godfried Bomans werd het boek Tom Trikkelbout. Trikkelbout door Google translate werd Tricklebolt. Verder heeft niemand van ons (of onze muziek) een associatie met dat boek, maar Tricklebolt klonk lekker én het betekende eigenlijk niks. Als je het dan googelt kom je ongetwijfeld bij ons uit, handig!

Het is niet altijd makkelijk om bij de juiste mensen terecht te komen als artiest, maar toch zijn jullie bij Goomah Music goed op jullie plek gekomen. Hoe is dat gebeurd?

Onze gitarist Tim is boeker bij Goomah Music dus dat was een kort lijntje. Maar hiervoor hebben we ook bij 2 externe booking agencies gezeten. Dat kwam per toeval zo terecht. We speelden een voorprogamma voor Uriah Heep en de promotor /boeker van die main act zag ons daar spelen en was enthousiast. De 2e agency waar we bij kwamen was dan weer bevriend met de 1e. Zo rolde dat in ons geval door. In de tussentijd raakte Tim zelf ook aardig goed in boekingen doen voor bands. En als bandlid zit je er zelf het dichtste op. Dus toen zijn we het zo gaan indelen dat Tim zelf voor Tricklebolt ook de boekingen ging doen.

Jullie hebben nu natuurlijk al meer dan een paar shows gehad, wat zou je mee willen geven aan de huidige Popsporters die dit mogelijk spannend vinden?

1. Je groeit er vanzelf in, maak je er geen zorgen over.
2. Achterin je achterhoofd moet je altijd denken: ik wil mensen gek maken met deze show. Mensen kijken naar jou en geven jou alle ruimte om indruk te maken op hen, daarom zijn ze er. Als jij de wilskracht hebt, en publiek is ook maar een beetje enthousiast, is het een open deur om in te trappen.
3. Oefen wat tussenstukjes, praatjes, en ‘momentjes’ in de show. Als deze dingen een beetje gestroomlijnd gaan, komt je show al snel ‘goed’ en professioneel over. En je zult merken dat je door de routine daarvan ook zelfverzekerder er staat.

“(Bij Popsport) je eerste stap kunnen

zetten in Nederlandse Poppodia.

Is er nog iets waar jullie een shout-out naar willen geven?

Onthoud welke mensen je voor je krijgt in deze tijd. Probeer mensen uit de industrie te herkennen, je gaat ze later weer tegenkomen, en wanneer jij er een klein babbeltje mee kunt maken kan dat al best een voorsprongetje betekenen!
Maar misschien nog belangrijker; vergeet je medemuzikanten niet, dat is je échte netwerk met wie jij kunt maken en experimenteren. Als daar iets goeds uit voortkomt, haakt de industrie vanzelf wel weer aan.

Benieuwd naar onze andere interviews met Popsporters?